ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ BARCELONA ΜΕ ΥΠΟΠΟΔΙΟ
TOY MIES VAN DER ROHE

To πιο αναγνωρίσιμο κάθισμα του 20ου Αιώνα, που συμβολίζει τον Μοντερνισμό με στοιχεία Μινιμαλισμού, σχεδιασμένο από τον μεγαλύτερο Γερμανό Αρχιτέκτονα και Διευθυντή της Σχολής Bauhaus, τον Ludwig Mies van der Rohe.
Στον ίδιο ανετέθη ο Σχεδιασμός του Γερμανικού Περιπτέρου στην Παγκόσμιο Εκθεση του 1929 που έγινε στη Βαρκελώνη. Το Περίπτερο είναι μια πρωτοποριακή, για την εποχή, κατασκευή με πλάκες από μπετόν στα πλάγια και την οροφή και μεγάλες κρυστάλλινες επιφάνειες. Για να καθίσει το Βασιλικό Ζεύγος της Ισπανίας, στα εγκαίνια, τοποθετήθηκαν δύο ιδιαίτερες πολυθρόνες και τα αντίστοιχα υποπόδια, σαν σκαμνιά, τις οποίες δούλευε με πολλές ""σπουδές"" και πολλά πρωτότυπα πριν τις τελειοποιήσει.
H πρώτη προσπάθεια σκελετού με λάμες έγινε για την Tugendhat armchair, για την ομώνυμη Βίλλα στο Brno της Τσεχοσλοβακίας. Για το περίπτερο της Βαρκελώνης όμως εμπνεύστηκε το σχήμα Χ του σκελετού από τα δερμάτινα αναδιπλούμενα καθίσματα της Ρωμαϊκής Αριστοκρατίας με το όνομα Curule. Αυτό το σχήμα Χ έγινε η ""εικόνα"" του Μοντερνισμού του 20ου αιώνα και το όνειρο να αποκτήσει μία ο κάθε νεαρός αρχιτέκτονας, που είχε καλά μελετήσει αυτό το ""Πλατωνικό Ιδεώδες του καθίσματος"" όπως το ονομάζει ο Tom Wolfe στο βιβλίο του From Bauhaus to Our House (1981).
H παραγωγή της ήταν πολύ μικρή μέχρι το 1953 που ο Μies, στην Αμερική πλέον, παρεχώρησε το δικαίωμα παραγωγής στην Florence Knoll, παρ'ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα είχαν ήδη λήξει (Wikipedia-Barcelona chair). H Knoll παράγει έκτοτε το κάθισμα, μαζί με άλλους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο, ακόμη και στην Κίνα. Μεγάλες βιομηχανίες στην Ιταλία, όπως και η Knoll, παράγουν την Βarcelona και το υποπόδιο σε μιά τεράστια ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, σε τιμές που είναι πλέον προσιτές για την κατοικία και τους δημόσιους χώρους. Σαν παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο που έχει ένα brand color στα έπιπλά του, μπορεί να την παραγγείλει σε ένα τέτοιο χρώμα.