Eileen Gray

Η Κάθλιν Αϊλίν Γκρέι (Kathleen Eileen Moray Gray, 9 Αυγούστου 1878 - 31 Οκτωβρίου 1976) ήταν Ιρλανδή σχεδιάστρια επίπλων και αρχιτέκτονας, με έργα πρωτοποριακά για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική.
Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών Slade στο Λονδίνο (1898-1902) και το 1902 μετακόμισε στο Παρίσι όπου σπούδασε σχέδιο στο Ecole Colarossi και στην Académie Julian. Εξειδικεύτηκε στην τέχνη της λάκας από τον Mr. D. Charles στο Λονδίνο και τον ιάπωνα Seizo Sugawara στο Παρίσι. Το 1913 εκθέτει για πρώτη φορά έργα της σε λάκα στο Salon des Artistes Decorateurs και 6 χρόνια αργότερα αναλαμβάνει να ανακαινίσει ένα ολόκληρο διαμέρισμα από την Mme Mathieu-Levy για το οποίο σχεδιάζει τη σειρά “Brick Screens”. Το 1922 ανοίγει στο Παρίσι την προσωπική της γκαλερί με την επωνυμία Jean Desert. Ακολουθούν εκθέσεις στο Άμστερνταμ και το Παρίσι. Οι εκθέσεις αυτές τράβηξαν την προσοχή του ολλανδικού περιοδικού τέχνης Wendingen το οποίο εκδίδει το 1924 ένα ειδικό τεύχος με έργα της. Στην μακροχρόνια πορεία της στο χώρο του design, σχεδίασε πλήθος επίπλων όπως φωτιστικά, χαλιά, διαχωριστικά δωματίων, τραπέζια, πολυθρόνες, σκαμπό, ντουλάπια, συρταριέρες χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχα υλικά το μέταλλο και το γυαλί.

Η αρχιτεκτονική της προσέφερε τη δυνατότητα της αντιμετώπισης των πνευματικών αλλά και αισθητικών αναγκών του μοντέρνου ανθρώπου καθώς εκμεταλλεύεται τα μέσα παραγωγής του σύγχρονου κόσμου αλλά και τον σχεδιασμό που στοχεύει στην αισθητική και τη λειτουργικότητα. Τόσο τα έπιπλα, οι εσωτερικοί χώροι όσο και τα κτήρια που σχεδίασε, εμπεριέχουν τις δυνατότητες αυτές. Οι ανακλαστικές επιφάνειες των τραπεζιών, τα έντονα χρώματα στα χαλιά, οι αναπαυτικές πολυθρόνες, οι εφευρετικοί χώροι αποθήκευσης, τα πτυσσόμενα παράθυρα, όλα είναι σχεδιασμένα για να εμπλουτίσουν την ανθρώπινη εμπειρία και να επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων μέσα στο χώρο.

STEELLINE ITALIA:
ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ απο την STEELINE Ιταλίας, που μπορείτε να δείτε στο Κεφάλαιο ΜΟΥΣΕΙΟ DESIGN στο σάιτ μας www.designplaza.gr Δημιουργίες των Le Corbusier, Mies van der Rohe, Antoni Gaudi, Salvador Dali, Mackintosh, George Nelson, Eero Saarinen, Eileen Grey, Marcel Breuer, Charles Eames, Frank Lloyd Wright και πολλών άλλων βρίσκονται εδώ.
H STEELLINE είναι μία από τις παλαιότερες (1960) και μεγαλύτερες Εταιρείες παραγωγής επίπλων Design στην Ιταλία. Τα δύο μεγάλα εργοστάσια βρίσκονται στο Barberino Val D elsa, της Τοσκάνης κοντά στην Φλωρεντία. Με την παράδοση του Made in Italy προσφέρουμε και εμείς την τεράστια Συλλογή επίπλων του Bauhaus αλλά και όλων των Μεγάλων Σχεδιαστών του 20ου Αιώνα, με τα οποία δημιουργήσαμε το δικό μας Μουσείο Design.
Επι πλέον όμως της πιστής αναπαραγωγής των διάσημων επίπλων, το Σχεδιαστικό Τμήμα της Steelline προχώρησε και μας προσφέρει Νέες Εφαρμογές πάνω στα σχέδια των Μεγάλων Σχεδιαστών. Σαν παράδειγμα τα τραπέζια του Eero Saarinen προσφέρονται τώρα και σε δώδεκα νέα μοντέλα που είναι ΕΚΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, κάτι που ο Saarinen δεν σχεδίασε ποτέ. Ακόμη η Barcelona σε δύο μοντέλα ραφής του δέρματος και σε μοντέλα διθέσιου ή τριθέσιου καναπέ. Η ρέπλικα της Lounge Chair του Eames προσφέρεται σε τρία διαφορετικά μοντέλα βάσης. Οι καινοτομίες είναι πολλές και η Συλλογή πλούσια.
Τα έπιπλα αυτά θα βρείτε και στην Εκθεσή μας να τα δοκιμάσετε από κοντά.

Copyrights © 2017 DesignPlaza   All Rights Reserved